Τι είναι η οδηγία της ΕΕ για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος;
Η
EU Whistleblower Directive αποτελεί νομική πράξη που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. Εκδόθηκε την 23η Οκτωβρίου 2019 προκειμένου να τεθεί ένα ελάχιστο όριο για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τα αντίστοιχα εθνικά νομικά πλαίσια.
Ποιος υποχρεούται να συμμορφωθεί με την οδηγία;
Όλες οι ιδιωτικές και δημόσιες εταιρείες με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, οι οποίες εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι δήμοι με περισσότερους από 10.000 κατοίκους.
Ποιοι είναι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος;
Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος είναι άτομα τα οποία αναφέρουν αδικήματα ή παραβάσεις του δικαίου της ΕΕ. Ενδέχεται να είναι, μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι, ανάδοχοι, υπεργολάβοι, προμηθευτές, εθελοντές, ακόμη και αιτούντες εργασία.
Τι είδους αδικήματα/παραπτώματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αναφοράς;
Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος μπορούν να αναφέρουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων:
- προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
- προστασία των καταναλωτών
- παραβιάσεις πολιτικών και διαδικασιών της εταιρείας
- οικονομικά παραπτώματα
- νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
- απάτη
- ασφάλεια δικτύων και συστημάτων πληροφοριών
- παρενόχληση ή διάκριση
- ζητήματα ασφάλειας (ασφάλεια των προϊόντων και συμμόρφωση, ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, ασφάλεια των μεταφορών)
- ζητήματα δημόσιας υγείας ή υγείας και καλής μεταχείρισης των ζώων
- περιβαλλοντικά ζητήματα
Είναι εμπιστευτικές και ασφαλείς οι αναφορές;
Ναι, με το εσωτερικό μας σύστημα αναφοράς εξασφαλίζεται ότι οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος είναι σε θέση να παρέχουν εμπιστευτικά, ανώνυμα και αυτοβούλως πληροφορίες.
Εάν οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος επιλέξουν να υποβάλουν αναφορά εμπιστευτικά, η ταυτότητά τους θα είναι γνωστή μόνο σε όσους είναι υπεύθυνοι για το χειρισμό της υπόθεσης εντός της εταιρείας.
Προ πάντων, τα αναφέροντα πρόσωπα που καλύπτονται από την EU Whistleblower Directive προστατεύονται έναντι οποιασδήποτε μορφής αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων υπό τη μορφή απειλών και αποπειρών αντεκδίκησης.
Έχω άλλες επιλογές;
Η οδηγία για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει στα κράτη μέλη να παρέχουν ένα εναλλακτικό εξωτερικό δίαυλο αναφοράς για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος. Είναι πάντοτε προτιμότερο να χρησιμοποιούνται κατ’ αρχάς οι εσωτερικοί δίαυλοι αναφοράς, ωστόσο σας συμβουλεύουμε ότι υπάρχει πάντοτε η επιλογή να διαβιβάσετε ή να προσφύγετε απευθείας στους εν λόγω εξωτερικούς διαύλους αναφοράς.
Τι ακολουθεί μετά την υποβολή της αίτησής μου;
Μόλις υποβάλλετε την αναφορά, η υπόθεση θα αριθμηθεί και θα αποστείλουμε βεβαίωση παραλαβής της αναφοράς. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, το οποίο δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες από τη βεβαίωση παραλαβής.