Wat is de Europese klokkenluidersrichtlijn?
De
Europese klokkenluidersrichtlijn is wetgeving van de Europese Unie die tot doel heeft de bescherming van klokkenluiders te verbeteren. De richtlijn is op 23 oktober 2019 vastgesteld om een minimumnorm vast te stellen voor de bescherming van klokkenluiders in de lidstaten van de Europese Unie (EU) en vereist dat alle EU-lidstaten hiervoor nationale wettelijke kaders invoeren.
Wie moet aan de richtlijn voldoen?
Alle overheidsorganisaties en particuliere bedrijven gevestigd in de Europese Unie met meer dan 50 werknemers en gemeenten met meer dan 10.000 inwoners.
Wie zijn klokkenluiders?
Klokkenluiders zijn personen die misstanden of overtreding van de EU-wetgeving melden. Dit kunnen onder andere werknemers, contractanten, onderaannemers, leveranciers, vrijwilligers of zelfs sollicitanten zijn.
Welke soorten misstanden/wangedrag kan worden gemeld?
Klokkenluiders kunnen een breed scala aan problemen melden op verschillende gebieden, waaronder:
- Bescherming van de persoonlijke levenssfeer en persoonsgegevens
- Consumentenbescherming
- Schendingen van bedrijfsbeleid en -procedures
- Financieel wangedrag
- Witwassen van geld en terrorrismefinanciering
- Fraude
- Beveiliging van netwerk- en informatiesystemen
- Intimidatie of discriminatie
- Veiligheidsproblemen (productveiligheid en productconformiteit, veiligheid van levensmiddelen en diervoeders, veiligheid van het vervoer)
- Kwesties van volksgezondheid of veiligheid van levensmiddelen en diervoeders
- Milieukwesties
Zijn de meldingen vertrouwelijk en veilig?
Ja, ons interne meldingssysteem zorgt ervoor dat melders van misstanden informatie vertrouwelijk en, als zij dat willen, ook anoniem kunnen melden.
Als klokkenluiders ervoor kiezen om een vertrouwelijke melding te doen, is hun identiteit alleen bekend aan degenen binnen het bedrijf die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van de melding.
Het belangrijkste is dat melders van misstanden worden beschermd door de Europese klokkenluidersrichtlijn tegen elke vorm van represailles, ook in de vorm van bedreigingen en pogingen tot represailles.
Zijn er nog andere opties voor mij?
De klokkenluidersrichtlijn schrijft voor dat de lidstaten een alternatief extern meldingskanaal bieden voor klokkenluiders. Het verdient altijd de voorkeur om eerst de interne meldingskanalen te gebruiken, maar houd er rekening mee dat er altijd de mogelijkheid is om een melding te escaleren of rechtstreeks over te gaan naar dergelijke externe meldingsmogelijkheden.
Wat gebeurt er nadat ik een melding van een misstand heb gedaan?
Zodra u een melding doet, geven we intern een zaaknummer en een ontvangstbevestiging. We zijn verplicht om feedback te geven binnen een redelijke termijn van maximaal drie maanden na de ontvangstbevestiging.