Wat betekent “cookies accepteren”?

Je hebt de hele tijd gedachteloos cookies geaccepteerd, maar nu vraag je jezelf af: “Wacht, wat betekent het? Wat accepteer ik?”.

In dit bericht leggen we uit wat het accepteren van cookies werkelijk betekent en waarom de privacywetgeving het belang van toestemming zo benadrukt.

accept cookies meaning

Wat accepteert u als u op “Accepteren” klikt?

Laten we beginnen met wat definities. Weet je wat cookies zijn?

Cookies zijn scripts die websites op uw apparaat installeren, en ze kunnen van eerste of derde partij zijn.

👉 First-party cookies zijn cookies die rechtstreeks door de eigenaar van een website of app worden beheerd;

👉 Cookies van derden worden beheerd door derden (bijvoorbeeld social media platforms of advertentienetwerken) en maken hun diensten mogelijk. Gewoonlijk installeren derden cookies wanneer een site/app hun diensten gebruikt om afbeeldingen, plugins voor sociale media of reclame op te nemen.

Onthoud dat cookies verschillende doelen kunnen hebben.
Sommige geven u een betere ervaring van de website die u bezoekt. Cookies kunnen bijvoorbeeld uw gebruikersnaam en wachtwoord onthouden of de artikelen die u tijdens het online winkelen aan uw winkelwagentje hebt toegevoegd. Andere daarentegen kunnen uw online gedrag bijhouden om u gericht advies te geven of website-eigenaren inzicht te geven in hun publiek.

Dus eigenlijk, als je klikt op accepteer, staat u websites toe cookiescripts op uw apparaat te installeren. Deze scripts worden opgeslagen in uw browser, en elke keer dat u dezelfde website opnieuw bezoekt, onthouden ze uw voorkeuren.

🍪
Meer over cookies

Dit artikel maakt deel uit van onze serie over cookies en cookietoestemming. Lees ook:

👉 Cookies van derden: Wat u moet weten

Waarom moet u cookies accepteren?

Nu je weet wat cookies zijn, vraag je je misschien af: “Waarom gebruiken websites niet gewoon cookies zonder de gebruikers dat te laten weten?”.

Nou, dat is tegen de wet.

In de EU worden cookies bijvoorbeeld gereguleerd door de ePrivacy Directive (ook bekend als Cookie Law).
De cookiewet vereist dat elke website- of app-eigenaar die cookies gebruikt, dit bekendmaakt in een cookiebeleid en ze te blokkeren als de gebruikers geen toestemming geven. Ook al verleent het sommige uitzonderingen aan het toestemmingsvereiste, moeten gebruikers worden geïnformeerd dat de website cookies gebruikt via een cookiebanner.

Er is nog steeds geen allesomvattende privacywet in de VS, maar we kunnen naar Californië kijken als de staat met de meest uitgebreide privacywetgeving. Volgens de California Privacy Rights Act (CPRA, CCPA amendement), Eigenaars van websites kunnen cookies gebruiken zonder toestemming (opt-in). Toch moeten zij de gebruikers informeren door middel van een “Verkoop mijn persoonlijke informatie niet” bericht. Gebruikers kunnen opt-out (cookies weigeren) op elk moment.

Het is belangrijk op te merken dat gebruikers het recht hebben hun toestemming te allen tijde in te trekken, ook al hebben zij in eerste instantie ingestemd met cookies.