Algemene voorwaarden opstellen

Met iubenda is het genereren en opstellen van je algemene voorwaarden gemakkelijk, en we helpen je bij elke stap. In dit artikel laten we je zien hoe je je algemene voorwaarden vanaf het begin tot het eind kunt opstellen. Als je extra hulp nodig hebt, kun je ons een bericht sturen via het chatvenster (klik op de groene helpknop rechts en vervolgens op de live chatknop bovenaan). We staan altijd voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Als eerste ga je naar je iubenda-account. Als je nog geen account hebt aangemaakt, kun je dat hier doen. Na je aanmelding is het tijd om aan de slag te gaan. Het proces is eenvoudig. We zullen je het volgende laten zien:

1. Je algemene voorwaarden genereren
  2. Je algemene voorwaarden aanpassen
  3. Je voorwaarden aan je website of app toevoegen

1. Je algemene voorwaarden genereren

Zodra je bij je dashboard bent ingelogd, is het tijd om te beginnen met het genereren van je algemene voorwaarden.

Als je de voorwaarden toevoegt aan een websitegebied of project dat al in je dashboard bestaat, klik je op die website of app om naar het beheergebied te gaan.

Als je nog geen website aan je iubenda-account hebt toegevoegd, kun je dat doen door op de knop Aan de slag rechtsboven in het dashboard te klikken om de opstelmodus te openen. Vul de relevante gegevens in en klik vervolgens op Aan de slag onderaan het venster. Hiermee kom je ook in het beheergebied.

Daar scrol je omlaag. Klik in het onderdeel Algemene voorwaarden op Nu genereren.

Begin met het genereren van algemene voorwaarden

Je komt in het bewerkingsgebied van de Generator terecht, waar je bepalingen kunt toevoegen en aanpassen.

Er wordt standaard een basisconfiguratie gemaakt bij het klikken op “Genereren” (je kunt dit bekijken door op Voorbeeld in de rechterzijbalk te klikken). Bedenk daarbij wel dat algemene voorwaarden juridisch bindende documenten zijn, en het van het grootste belang is om je voorwaarden aan te passen aan jouw specifieke situatie en zakelijke behoeften. In de volgende stap laten we zien hoe je dat doet.

2. Je algemene voorwaarden aanpassen

Zoals hierboven vermeld, moeten je voorwaarden worden aangepast aan de individuele behoeften van je bedrijf. Dit doe je door bepalingen te bewerken en toe te voegen.

Klik daarvoor eerst op de knop Bepalingen toevoegen

Dit opent een venster waarin je de toe te voegen bepalingen kunt selecteren en bewerken. Als het de eerste keer is dat je de Algemene voorwaarden-generator gebruikt, zie je het volgende venster:

Zoals je in de afbeelding hierboven ziet, zijn de meest gebruikte bepalingen standaard voorgeselecteerd als onderdeel van een basisconfiguratie, maar je kunt die selectie ongedaan maken of indien nodig extra bepalingen toevoegen. De bepalingen zijn onderverdeeld in intuïtieve modules, met informatie waarop je kunt klikken voor meer ondersteuning bij het installatieproces.

Opstellen met ondersteuning

Klik op de knop Aanpassen om een bepaling te bewerken. Dit brengt je naar de tekst van de bepaling waar je deze indien nodig aan je specifieke situatie kunt aanpassen.

Zoals hierboven vermeld, is overal informatie beschikbaar om ervoor te zorgen dat je de opties kiest die het beste bij jouw behoeften passen.

Klik op de knop Wijzigingen toepassen rechtsonder om je aanpassingen op te slaan. Met deze actie ga je terug naar het hoofdvenster met bepalingen. Na het aanpassen van je voorwaarden klik je op Opslaan en sluiten rechtsonder in het venster en ga je verder met de volgende stap.

Je kunt je document op elk moment bekijken door in de zijbalk op Voorbeeld te klikken.

Eigenaar- en diensteninformatie

Nu je klaar bent met bewerken, moet je nog je bedrijfsgegevens invullen in het veld Eigenaar. Klik hiervoor op de knop Volgende rechtsonder in het scherm.

Dit brengt je naar de pagina voor de eigenaar- en diensteninformatie.

Vul hier je officiële bedrijfs- en/of contactgegevens in.
Wat in jouw specifieke situatie verplicht is, hangt af van waar je bedrijf is gevestigd en op wie het zich richt. Meestal zijn in ieder geval de identiteit van de eigenaar/het bedrijf verplicht, de contactgegevens, het postadres en eventuele gedragscodes die van toepassing zijn op jouw bedrijf of beroep.

Aangezien algemene voorwaarden juridisch bindende overeenkomsten zijn, is het belangrijk om hier de officiële gegevens te vermelden. Bedenk ook dat klanten in veel gevallen volgens de consumentenwetgeving contact met je moeten kunnen opnemen als dat nodig is.
Je vindt meer informatie over alle verplichtingen in de gids over het veld Eigenaar.

Na het invullen van de vereiste informatie in het veld Eigenaar, klik je op de knop Volgende rechtsonder op de pagina. Dan wordt het voltooide document met algemene voorwaarden weergegeven. Als je daarna klikt op de knop Volgende rechtsonder in dit venster, ga je naar het onderdeel integratie van je websitegebied. Je kunt ook naar het onderdeel integratie gaan tijdens het genereren door te klikken op de link Beheren en insluiten linksboven in de Generator.

3. Je voorwaarden aan je website of app toevoegen

De laatste stap is het integreren van de algemene voorwaarden die je zojuist hebt gegenereerd in je website of app. Dit doe je met de insluitcode of de link die je vindt bij je insluitopties.

Je kunt de voorwaarden op de volgende manieren toevoegen aan je website of app:

1. als een knop die een modaalvenster opent;
  2. als directe link (bv. voor App Stores);
  3. of direct op je site ingesloten (de beste optie als je met je eigen merkkleuren, aangepaste lettertypen enz. wilt werken).

Meer informatie over het toevoegen van je algemene voorwaarden aan je website of app vind je in de gids hierover.

Om een van deze methoden te gebruiken, klik je op het betreffende tabblad (als je al een privacybeleid voor die site hebt, moet je naar het onderdeel Algemene voorwaarden scrollen). Kopieer het codefragment of de tekstlink, afhankelijk van de gekozen methode. Volg hierbij de instructies in de hierboven gelinkte gids.

Dat is alles!

Werk je algemene voorwaarden bij en verfijn ze wanneer dat nodig is

We volgen voortdurend de belangrijkste wetgeving om de beschikbare bepalingen voor je algemene voorwaarden geldig en up-to-date te houden. Als je echter bepalingen, persoonlijke gegevens, contactgegevens en dergelijke handmatig wilt bijwerken, kun je opnieuw inloggen op je iubenda dashboard en op elk moment wijzigingen aanbrengen.

Stel je algemene voorwaarden op

Geoptimaliseerd voor e-commerce, marktplaatsen, SaaS, apps en meer