Authenticatie zonder wachtwoord: wat is het en hoe werkt het?

Enkele maanden geleden kondigde Google aan dat ze werken aan de implementatie van een wachtwoordloze authenticatie. Volgens Google zou een toekomst zonder wachtwoorden veiliger kunnen zijn voor iedereen..

Maar wat betekent wachtwoordloos precies? Hoe werkt de wachtwoordloze authenticatie?

In dit korte bericht zullen we al uw twijfels wegnemen!

passwordless authentication

Wat betekent authenticatie zonder wachtwoord?

De wachtwoordloze authenticatie is een type aanmelding waarbij u geen wachtwoord hoeft te onthouden, omdat het vertrouwt op andere soorten technologieën.

Wachtwoorden zijn niet zo veilig als ze lijken. Mensen hergebruiken hun wachtwoorden op verschillende websites of gebruiken zwakke wachtwoorden, en dit leidt tot datalekken. Volgens een recent onderzoek dat in de Verenigde Staten is uitgevoerd, is het wachtwoord van de meerderheid van de respondenten in 2021 een of twee keer geschonden.

Laten we eens kijken hoe het werkt in de volgende paragraaf.

Hoe werkt authenticatie zonder wachtwoord?

Zoals gezegd, in vergelijking met authenticatie met een wachtwoord, hoeft u bij inloggen zonder wachtwoord niets te onthouden.

Het inloggen zonder wachtwoord berust in het algemeen op factoren die niet op kennis zijn gebaseerd, zoals:

• eigendomsfactoren: gebruikers kunnen inloggen dankzij iets dat zij bezitten, bv. een mobiele telefoon, een veiligheidstoken, een eenmalige wachtwoordgenerator, enz.
  • inferentiefactoren: gebruikers kunnen inloggen dankzij iets dat zij zijn. De inferentiefactoren berusten meestal op biometrische gegevens, bv. vingerafdrukken, stem- of gezichtsherkenning, enz.

Aangezien deze factoren veel moeilijker toegankelijk zijn en kunnen worden gestolen, is het risico van een datalek kleiner.

Een eerste blik in een toekomst zonder wachtwoorden

In deze laatste jaren, veel bedrijven stappen over op een authenticatiemethode zonder wachtwoord, voornamelijk om veiligheidsredenen.

Ook grote bedrijven sluiten zich aan bij de pogingen om van inloggen zonder wachtwoord een veiligheidsnorm te maken.

👉 Google implementeert binnenkort wachtwoordloze ondersteuning voor FIDO Sign-in standaarden in Android & Chrome.
👉 Microsoft biedt al authenticatiemethoden aan waarvoor geen wachtwoord nodig is.
👉 Apple, Google en Microsoft hebben aangekondigd samen te werken aan een gemeenschappelijke wachtwoordloze aanmeldingsstandaard.

Nu meer dan ooit zijn veiligheid en privacy grote zorgen voor veel mensen, en bedrijven moeten dit aanpakken.

Als u een website of app-eigenaar bent, moet u ervoor zorgen dat uw gebruikers veilig toegang hebben tot uw website of app.

Wat als u uw website in slechts 5 minuten veiliger zou kunnen maken?