Saas-overeenkomst: wat is het en hoe maak je er een?

SaaS bedrijven zijn tegenwoordig in opkomst.

Als u ook software als dienst aanbiedt, hebt u waarschijnlijk een SaaS-overeenkomst nodig om uw belangen te beschermen.

In deze korte post leggen we uit wat een SaaS-overeenkomst is, wat erin moet staan en hoe je het beste SaaS-overeenkomsten kunt opstellen.

Saas agreement

Wat is een SaaS-overeenkomst?

Voordat we in de definitie van SaaS-overeenkomst duiken, moeten we begrijpen wat een SaaS-bedrijf is.

SaaS staat voor “Software as a service” en is een type bedrijf dat toegang biedt tot cloud software op basis van een abonnement. Je betaalt dus niet om de software te downloaden, maar je betaalt een abonnement om toegang te krijgen tot de cloud waar de software is opgeslagen. Bijvoorbeeld, iubenda is een SaaS bedrijf!

Een bedrijf als dit zal zich moeten beschermen tegen veel potentiële problemen. Daar is een SaaS-contract voor!

Een SaaS-overeenkomst is een document dat op juridisch bindende wijze vastlegt hoe de dienst en de geleverde software kunnen worden gebruikt. Het specificeert ook alle details met betrekking tot betalingen, licenties, garanties, enz.

Eigenlijk zijn het algemene voorwaarden voor SaaS-bedrijven!

Wat moet er in SaaS-overeenkomsten staan?

Dit soort documenten is zeer specifiek voor elk bedrijf, maar er zijn enkele clausules die u in bijna elk SaaS-overeenkomstdocument kunt vinden.

• Softwarelicentie: deze clausule bepaalt uw exclusieve recht, als eigenaar, om eigendomsrechten te claimen en bepaalt de manier waarop gebruikers toegang hebben tot de software.
  • Registratie, beëindiging en opschorting van het account: deze clausule bepaalt alle voorwaarden voor de registratie van de gebruiker, evenals de voorwaarden voor de beëindiging van het account of de oorzaken die tot de opschorting ervan kunnen leiden.
  • Aanvaardbaar gebruik: deze clausule bepaalt de manier waarop de dienst kan worden gebruikt. Wees specifiek en voeg alle relevante details toe.
  • Verkoopvoorwaarden: hier kunt u alle details over de aankoop toevoegen: betalingswijzen, het indienen van bestellingen, aanbiedingen en kortingen, enz.
  • Contractduur: hier kunt u alle informatie met betrekking tot het abonnement toevoegen: accountduur, verlengingen, upgrades, enzovoort.
  • Rechten van de gebruikers: geef aan welke rechten de gebruikers volgens de huidige wetgeving hebben.
  • Beperking van aansprakelijkheid: deze clausule omschrijft de voorwaarden waaronder u verantwoordelijk kunt worden geacht.

Sjabloon voor SaaS-overeenkomst

U kunt zien hoe al deze clausules samenkomen in dezelfde documenten door op de onderstaande knop te klikken:

SaaS-overeenkomst

Hoe stel ik mijn SaaS-overeenkomst op?

Als u op zoek bent naar een eenvoudige manier om uw SaaS overeenkomst op te stellen, kan iubenda u helpen.

iubenda is een SaaS-software die juridische compliance gemakkelijker maakt voor website- en app-eigenaars.

Met onze Terms and Conditions Generator kunt u een document maken dat 100% aanpasbaar is en dat zich aanpast aan uw specifieke scenario..

Kies uw taal, voeg uw clausules toe en plaats uw document op uw website. Zo eenvoudig is het!

About us

iubenda

The solution to draft, update and maintain your Terms and Conditions. Optimised for eCommerce, marketplace, SaaS, apps & more.