Tracking pixel vs. cookie uitgelegd (en waarom het voor u van belang zou moeten zijn)

Tracking pixel vs cookie. Deze twee technologieën worden beide gebruikt voor vergelijkbare doeleinden, zoals het volgen van gedrag of het tonen van advertenties. Ze verschillen echter op een paar punten van elkaar. Eén ding is echter zeker, en dat is dat u bij het gebruik ervan de privacywetgeving moet naleven!

👀 Laten we erin duiken.

📎 Tracking pixel vs cookie: wat u moet weten over cookies

Cookies zijn kleine gegevensbestanden die meestal worden opgeslagen op de computer/browser van een gebruiker. Wanneer u teruggaat naar een website die u eerder hebt bezocht, onthouden cookies uw voorkeuren (bijvoorbeeld uw wachtwoord). Ze kunnen verschillende doeleinden hebben:

• Om u een betere ervaring te geven van de website die u bezoekt: trackers kunnen uw wachtwoord onthouden of de artikelen die u tijdens het online winkelen aan uw winkelwagentje hebt toegevoegd;
  • Om je online gedrag te volgen en je gericht advies te geven: trackers zijn de reden achter die schoenen die je online hebt gezocht en die nu overal opduiken!

🔍 Meer informatie over welke cookies worden bijgehouden hier.

🍪 Hoe werken cookies?

Wanneer u een website bezoekt, hebben uw browser en de webpagina een interactie met uw webserver. Vervolgens stuurt uw webserver een cookie naar de browser van uw apparaat. Ten slotte slaat uw computer de cookie op uw harde schijf op.

Dit betekent dat cookies een website in staat stellen informatie (d.w.z. een uniek ID-nummer) op te slaan op de machine van een gebruiker en deze later terug te halen.

🔍 Bent u eigenaar van een website? Ontdek welke cookies uw website gebruikt.

🔒 Privacyproblemen rond cookies

Cookies zijn geweldig voor marketingdoeleinden, dat is duidelijk. Maar als ze worden gebruikt om gedrag te volgen of advertenties te tonen, kunnen cookies de privacy van gebruikers schenden. Daarom zijn ze gereguleerd.

🇪🇺 In Europa moeten gebruikers krachtens wetten als de GDPR en ePrivacy toestemming geven voordat cookies of soortgelijke trackingtechnologieën op hun computer kunnen worden geplaatst of geïnstalleerd.

🇺🇸 Krachtens Amerikaanse wetten, zoals de CPRA of de VCDPA, moet u in uw privacybeleid bekendmaken welke categorieën persoonsgegevens u verwerkt, en moet u een mogelijkheid bieden om zich voor deze verwerking af te melden.

📎 Tracking pixel vs cookie: wat u moet weten over tracking pixels

◻️ Wat is een tracking pixel?

Een pixel is een meeteenheid en het kleinste element van een digitale afbeelding. Het wordt vaak voorgesteld als een klein vierkantje. Dat is technisch gezien ook wat ze zijn in de context van volgtechnologieën, hoewel ze op een bijzondere manier worden gebruikt.

Wat is dan een tracking pixel? Tracking pixels zijn transparante 1×1 afbeeldingen die zijn ingebed in de HTML-code van een e-mail, advertentie of website.. Het wordt beschouwd als een marketingpixel wanneer het wordt gebruikt voor monitoring van verkeer, conversies, gedrag, d.w.z. om te weten wanneer een bezoeker op een advertentie heeft geklikt en vervolgens een aankoop heeft gedaan.

💡 Met een Facebook tracking pixel kunt u bijvoorbeeld advertentieconversies volgen, een gericht publiek opbouwen voor andere advertenties en deze advertenties optimaliseren.

◻️ Hoe werken trackingpixels?

Tracking pixels bevatten een link naar een externe server. Deze server zal uiteindelijk informatie ontvangen over de gebruiker die een advertentie bekijkt, een e-mail interageert of door een website navigeert. Dit gebeurt dankzij de browser van de gebruiker, die dit onzichtbare afbeeldingsbestand (of pixel) downloadt.
Onder meer de volgende gegevens kunnen worden verkregen:

• IP adres;
  • type besturingssysteem (mobiel vs. desktop) of gebruikte browser;
  • wanneer de website werd bezocht of de e-mail werd gelezen;
  • activiteiten op de site tijdens een sessie.

tracking pixel vs cookie

🔒 Privacyproblemen rond trackingpixels

Als u trackingpixels gebruikt, net als bij cookies, verzamelt u waarschijnlijk een aantal specifieke persoonsgegevens. Pixels brengen nogal wat problemen met zich mee, in die zin dat ze niet zichtbaar zijn op een website of in een e-mail, en dat gebruikers zich er niet van bewust zijn dat ze worden gevolgd.

Volgens de belangrijkste privacywetgeving moet u bekendmaken of u persoonsgegevens verzamelt die kunnen worden gebruikt om een persoon te identificeren.. Het is het geval met pixels en daarom moet je:

• uw gebruik van tracking pixels in uw privacy policy;
  • de gebruiker vooraf toestemming vragen voor het gebruik van deze technologieën (Europese wetgeving);
  • een mogelijkheid bieden om zich af te melden (VS-wetgeving).

📎 Tracking pixel vs cookie: belangrijkste verschillen

Cookies Pixels volgen
Gebruikerservaring en marketingdoeleinden (bijhouden van gebruikersactiviteit en -gedrag) Marketingdoeleinden (bijhouden van gebruikersactiviteiten en gedrag)
Kan geen gebruikers op verschillende apparaten volgen Kan gebruikers op verschillende apparaten volgen
Informatie wordt op de browser van gebruikers geplaatst Informatie wordt rechtstreeks naar webservers gestuurd door pixels
Kan worden geblokkeerd of gewist door gebruikers via de browserinstellingen Niet gemakkelijk uit te schakelen door eindgebruiker

🔒 Tracking pixel vs. cookie: hoe te voldoen aan de privacywetgeving

Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn, aangezien traceringstechnologieën op verschillende manieren en door verschillende privacywetten worden gereguleerd.
Ter herinnering:Dit kan behoorlijk ingewikkeld zijn, aangezien traceringstechnologieën op verschillende manieren en door verschillende privacywetten worden gereguleerd.Ter herinnering:

• 🇪🇺 De belangrijkste Europese privacywetgeving heeft betrekking op trackers en soortgelijke technologieën. Dit betekent dat het informeren van gebruikers en het blokkeren van trackers vóór het verkrijgen van toestemming (opt-in) vereisten zijn die gelden voor zowel cookies als tracking pixels;
  • 🇺🇸 De Amerikaanse privacywetgeving vereist dat u het verwerken/delen van persoonlijke informatie bekendmaakt en een manier biedt om zich af te melden. Door cookies en/of trackingpixels te gebruiken, verzamelt u persoonlijke informatie over gebruikers en moet u zich hieraan houden.

Hoe kan ik aan al deze eisen voldoen?

Het is gemakkelijk: gebruik onze iubenda software oplossingen!

🚀 Selecteer de diensten/technologieën die op uw website worden gebruikt en die persoonsgegevens verzamelen;
🚀 Kies met één klik of u tegelijkertijd wilt voldoen aan de Amerikaanse en/of Europese wetgeving;
Genereer automatisch een privacybeleid met alle landspecifieke informatie;
🚀 Pas een toestemmingsbanner aan en toon deze, stel voorafgaande blokkering van trackers in!

👋 Begin nu! Het was nog nooit zo makkelijk.

Zoek uit welke technologieën op uw website draaien:
👉 Hoe iubenda site scanner gebruiken