App Ontwikkeling 101 – Van idee tot App Store

Wilt u uw eigen app maken? Wilt u een algemeen overzicht en enkele bronnen voor app-ontwikkeling? We dekken je! Er zijn een aantal stappen te nemen (en op veel verschillende gebieden!) bij de ontwikkeling van uw app.

👀 In dit artikel geven we je een snel overzicht van alle dingen die je moet doen voor een succesvolle app-ontwikkeling!

App ontwikkelingsstadia: Hoe begin ik met de ontwikkeling van mijn app?

Onderzoek en planning

Je hebt waarschijnlijk al een duidelijk idee in je hoofd, maar vergeet het onderzoek en de planning niet voordat je aan het technische gedeelte begint. Zorg ervoor dat u het concept van uw toekomstige app in detail definieert: wat maakt hem uniek? Zijn er al soortgelijke apps op de markt? Wat is uw doelgroep?

Je moet ook budgettaire vragen verduidelijken. Het kan variëren afhankelijk van de complexiteit van uw app (bijvoorbeeld 2D of 3D), het aantal benodigde mensen (ontwikkelaars, ontwerpers)… Daarom is het belangrijk om dit vanaf het begin uit te zoeken!

Kun je gratis een app bouwen?

Aan de ontwikkeling van hoogwaardige apps hangt een prijskaartje, omdat daarvoor waarschijnlijk krachtige hulpmiddelen en gespecialiseerde mensen voor ontwerp, mechanica en programmering nodig zijn. Weet echter dat er tal van gratis middelen beschikbaar zijn, waaronder open-source software, no-code app builders die kunnen helpen bij het bouwen van een app met een lage complexiteit en het beheersen van de kosten.

Wil je meer weten over het plannen en maken van een mobiel spel? Bekijk onze beginnersgids hier.

Tools voor programmering en app-ontwikkeling

Als u niet besluit het technische proces uit te besteden, zult u uw app-ontwikkelingsvaardigheden moeten verfijnen! Ook hier zijn er genoeg bronnen op het internet, van forums tot handleidingen. Hieronder staan enkele belangrijke onderwerpen waar je je in moet verdiepen:

• Programmeertalen: de populairste zijn JavaScript, Java, Kotlin, Dart, C++, C#, Python, Swift. Zorg ervoor dat het aangepast is aan het platform dat je gaat ontwikkelen en een sterke ondersteuning heeft van de gemeenschap;
  • Ontwikkeltools: gangbare voorbeelden zijn Android Studio, Xcode en Visual Studio. Ze helpen bij het schrijven, testen van uw code en debuggen (ze bieden geïntegreerde ontwikkelomgevingen).
  • Ontwikkelingsplatform: Android, iOS, of cross-platforms zoals React Native of Flutter. Kies er een die het beste bij uw behoeften past.

Ontwerp, UX en UI voor app-ontwikkeling

Design speelt een cruciale rol in het succes van een app. Gebruikersinterface (UI) verwijst naar de algemene look en feel van uw app, inclusief lay-out, kleuren, lettertypen, plaatsing van elementen. User experience (UX) zorgt ervoor dat het uitvoeren van acties gemakkelijk en snel gaat. Enkele hulpmiddelen die je kunt gebruiken: Sketch, Adobe XD of Figma.

Beide zorgen ervoor dat gebruikers gemakkelijk door uw app kunnen navigeren en een algehele positieve ervaring hebben bij het gebruik ervan. Daarbij zijn wireframes en prototypes zeer geschikt om te testen alvorens te beginnen met coderen.

Een groot deel van het succes van uw app wordt bepaald door hoe intuïtief, aantrekkelijk, gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk hij is.

app-ontwikkeling

App ontwikkelingsstadia: Hoe publiceer en promoot ik mijn app?

Plan voor lancering en marketingactiviteiten

In de tijdlijn van uw app-ontwikkeling, na de testfasen en wanneer u uw app perfectioneert, moet u manieren vinden om uw doelgroep te bereiken. Dit omvat hoe je:

1. Begrijp uw doelgroep. ➡️ Welke kanalen/media gebruiken zij? Wat hebben ze nodig?
  2. Uw app te gelde maken. ➡️ Biedt u uw app gratis aan? Gaat u advertenties weergeven? Gaat u een abonnementsmodel invoeren?
  3. Start je app. ➡️ Je kunt sociale media gebruiken zoals je YouTube of Instagram kanalen, e-mails versturen, je eigen website maken met meer informatie, advertenties draaien. Dit komt nadat u uw app beschikbaar hebt gemaakt op app-platforms(zie sectie hieronder);
  • Promoot uw app. ➡️ Dit vereist continue inspanning van uw kant! Sociale media, website, forums en gemeenschappen, blogs, beïnvloeders, enz. Zorg ervoor dat je productpagina in app stores actueel en aantrekkelijk is.

Wil je je eigen website/blog beginnen om je app te promoten?

🚀 Bekijk zeker onze website launch checklist!

Uw app publiceren in de App Store

Wist je dat er een zwaar indieningsproces is voordat je je app publiceert op app-platforms als Google Play Store of Apple App Store?

Zelfs als u denkt dat hij klaar is, functioneert en vrij is van bugs, moet uw app aan een aantal eisen voldoen en moet hij waarschijnlijk worden geoptimaliseerd… Op veel verschillende gebieden. Apple splitst het in zijn richtlijnen als volgt op: veiligheid, prestaties, bedrijf, ontwerp en juridisch.

🔍 Stel jezelf de juiste vragen met onze pre-submission checklist voor de App Store!

Is uw app beschermd? Volgt het de wet?

Wij besteden in dit artikel speciale aandacht aan het juridische aspect, omdat dit vaak over het hoofd wordt gezien, en het kan ertoe leiden dat uw app wordt afgewezen door app stores.

Ten eerste moet u sterk overwegen een document met algemene voorwaarden of EULA (End User License Agreement) voor uw app op te stellen. Zij beschermen u (de eigenaar) door juridisch bindende regels vast te stellen over hoe gebruikers met uw product/dienst kunnen omgaan. Ze zijn een cruciaal document omdat ze zaken als gebruikersgedrag, beperkingen, intellectuele eigendom en aansprakelijkheidsbeperkingen behandelen.

🔍 Ontdek hoe je algemene voorwaarden voor een app schrijft.

Het belangrijkste is dat het een vereiste is voor app stores zoals Apple en Google Playmoet u een privacybeleid hebben voordat u het indieningsproces start.

Uw privacybeleid moet gemakkelijk toegankelijk zijn binnen de app, en vermelden: welke persoonlijke gegevens van gebruikers de app eventueel verzamelt, waarom en hoe. Indien gedeeld, met wie. Indien opgeslagen, hoe lang. En de middelen voor gebruikers om hun gegevens in te trekken of te laten verwijderen.

💡 Als je geen privacybeleid hebt, loop je het risico dat je uit app stores wordt geweigerd. Google Play Store en Apple App Store zijn ook bedrijven die onder de privacywetgeving vallen en zich net als iedereen aan de regels moeten houden. Daarom eisen zij dat app-ontwikkelaars zich aan de toepasselijke wetgeving houden en een geldig privacybeleid verstrekken wanneer zij hun app indienen.
Het ontbreken van een goede privacy is niet alleen een schending van hun voorwaarden, maar zal waarschijnlijk ook leiden tot afwijzing van de app store.

Loop niet het risico dat uw app wordt afgewezen door app stores

Genereer er een privacybeleid voor!