Cookiebanner Wat zijn Cookie Banners? En waarom heb je er een nodig + Voorbeelden

In het huidige digitale landschap verzamelen en gebruiken websites gegevens om gepersonaliseerde ervaringen en gerichte reclame te bieden. Met het toenemende bewustzijn van de privacy van gegevens zijn er echter regels opgesteld om ervoor te zorgen dat de gegevens van gebruikers worden beschermd. Dit is waar de cookie-banner om de hoek komt kijken.

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over cookiebanners, van wat ze zijn en hoe ze werken, tot waarom u er een nodig hebt en hoe u een effectieve cookiebanner voor uw website ontwerpt.

Een cookiebanner is een melding die op een website verschijnt om gebruikers te informeren over het gebruik van cookies. Het bevat meestal een bericht dat uitlegt wat cookies zijn, waarom ze worden gebruikt en welke soorten cookies de website gebruikt. Dit is essentieel om gebruikers te informeren over hun privacy en hen controle te geven over hun gegevens.

In een notendop informeert het bezoekers over het gebruik van cookies en andere trackingtechnologieën en biedt het gebruikers de mogelijkheid om het gebruik van cookies te accepteren, af te wijzen of te personaliseren.

Het is niet alleen wettelijk verplicht voor websites om toestemming van de gebruiker te krijgen voor het gebruik van cookies, maar het zorgt ook voor transparantie en vertrouwen tussen de website en zijn bezoekers.

Cookiebanners helpen bedrijven en website-eigenaren in het algemeen om toestemming van de gebruiker te krijgen voor het gebruik van cookies, wat in veel landen een wettelijke vereiste is, waaronder de EU op grond van de algemene verordening gegevensbescherming (GDPR) en de ePrivacy-richtlijn, terwijl het in de VS op grond van de wetgeving van de staten alleen gebaseerd is op opt-out voor bepaalde categorieën van verwerking van persoonsgegevens, waaronder verkoop, delen en gerichte reclame.

👉 Een cookiebanner is de meest gebruikte manier om aan deze vereisten te helpen voldoen door gebruikers duidelijke informatie te geven over het gebruik van cookies en hun toestemming te vragen voor het gebruik ervan. Niet-naleving van deze voorschriften kan leiden tot hoge boetes en juridische gevolgen.

Zo kreeg de online modewinkel ASOS in 2019 een boete van 250.000 pond opgelegd door de Britse waakhond voor gegevensbescherming omdat de gebruiker geen toestemming had gegeven voor het gebruik van cookies. Het bedrijf implementeerde een cookiebanner om dit probleem aan te pakken en voldoet sindsdien aan de privacyregels.

🚀 Dit zijn 5 dingen die u nu moet doen om te voldoen aan de GDPR

Als u een website of app beheert die niet-vrijgestelde cookies of scripts gebruikt en in Europa gevestigde gebruikers heeft, moet u een cookiebanner weergeven. Dit geldt voor elke website die niet actief in Europa gevestigde gebruikers blokkeert of elke website of app van een in de EU gevestigde entiteit, zoals een bedrijf, eenmanszaak of openbare instelling, ongeacht waar hun gebruikers zijn gevestigd.

Opmerking

Als u zaken doet in de VS of zich richt op in de VS gevestigde gebruikers, moet u voor bepaalde categorieën van verwerking van persoonsgegevens, waaronder verkoop, delen en gerichte reclame, voldoen aan de eis van verschillende deelstaatwetten om uw gebruikers te informeren en hen in staat te stellen zich af te melden.

Dit betekent dat u zaken als een verzamelmelding en/of een link “Verkoop mijn persoonsgegevens niet” (DNSMPI) moet weergeven. En een privacy-banner kan de beste manier zijn om aan al deze eisen te voldoen.

Richtsnoeren voor elke wereldwijde privacyverordening

Verschillende wereldwijde privacyregelingen hebben specifieke richtlijnen voor het verkrijgen van toestemming van de gebruiker voor cookies. Bijvoorbeeld:

• 🇪🇺 🇬🇧 Voor Europa vereist de General Data Protection Regulation (GDPR) dat gebruikers “specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige” toestemming geven voordat cookies op hun apparaten worden geplaatst.En meer bepaald vereist de ePrivacy-richtlijn, ook bekend als de cookiewet, een richtlijn van de Europese Unie die het gebruik regelt van cookies en soortgelijke technologieën voor de opslag van en toegang tot informatie op de apparaten van de gebruikers, dat de eigenaars van websites toestemming van de gebruiker vragen alvorens cookies of soortgelijke technologieën te gebruiken, tenzij de cookies strikt noodzakelijk zijn voor de werking van de website.
    • De ePrivacy-richtlijn is van toepassing op alle websites die in Europa zijn gevestigd of die gericht zijn op inwoners van de EU. Zij verplicht eigenaars van websites duidelijke en volledige informatie te verstrekken over de soorten cookies die op de website worden gebruikt, het doel van de cookies, en hoe gebruikers zich kunnen afmelden voor cookies.
  • 🇺🇸 In de VS zijn cookies en andere trackers niet in de privacywetgeving van de staten geregeld en is het mechanisme voornamelijk gebaseerd op opt-out. Dit betekent dat de verwerking van persoonsgegevens (verkoop, delen, gerichte reclame) in het algemeen onmiddellijk kan plaatsvinden zonder voorafgaande toestemming van de gebruiker en tot het moment waarop de gebruiker zijn toestemming actief weigert. Daarom moet worden voorzien in manieren om dit te doen overeenkomstig de vereisten van de verschillende in de VS geldende wetten.
    • In die zin kan een cookiebanner de meest doeltreffende en eenvoudige optie zijn waar gebruikers al hun privacy-opties kunnen vinden, op basis van het type verwerking dat de website uitvoert.
🤔
Weet u niet zeker welke privacywetgeving op u van toepassing is?

Dan kan deze quiz van pas komen!

Doe deze gratis quiz van 1 minuut om erachter te komen

👉 Cookiebanners en privacybanners zijn een doeltreffende manier om deze doelen te bereiken en te laten zien dat een website zich inzet voor de privacy van de gebruiker.

Vergeet niet dat cookiebanners slechts een onderdeel zijn van de vereisten van de cookiewet en de GDPR. Om volledig conform te zijn, moet u ook linken naar een nauwkeurig cookiebeleid en cookies blokkeren voordat de gebruiker toestemming geeft.

Als eigenaar van een website moet u de toestemming van de gebruikers verzamelen voordat cookies op het apparaat van de gebruiker worden geïnstalleerd. Om toestemming te geven, moeten gebruikers worden geïnformeerd over gegevensverzamelingsactiviteiten en moeten zij kiezen of zij al dan niet instemmen met de installatie van cookies.

U moet dan een cookiebeleid instellen waarin u:

• bepalen welke cookies u gebruikt (bv. technische, statistische, profilerings, enz.) en voor welke doeleinden;
  • de categorieën en doeleinden van geïnstalleerde cookies van derden op te sommen.

Bij het ontwerpen van een cookiebanner zijn er bepaalde best practices die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat deze effectief is in het verkrijgen van toestemming van de gebruiker en tegelijkertijd gebruiksvriendelijk is.

• Zorg er ten eerste voor dat de banner prominent op de website staat en gemakkelijk te begrijpen is.
  • Het moet verwijzen naar een cookiebeleid en duidelijk uitleggen welke cookies worden gebruikt, wat het doel ervan is en of er sprake is van verwerking door derden.
  • Bovendien moet het de gebruikers een duidelijke optie bieden om cookies te aanvaarden of af te wijzen, alsmede een optie om hun voorkeuren op een later tijdstip te wijzigen.
  • Bij het verkrijgen van toestemming van de gebruiker is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze vrijwillig, specifiek, geïnformeerd en ondubbelzinnig wordt gegeven. Dit betekent dat gebruikers een duidelijke en beknopte uitleg moeten krijgen over waar zij mee instemmen.
  • Om de cookiebanner als een natuurlijk onderdeel van uw website te laten voelen, gebruikt u merkkleuren en ontwerpelementen die passen bij de algemene esthetiek. Deze aanpak kan bijdragen tot een betere bruikbaarheid en een naadloze gebruikerservaring.

Door deze richtsnoeren te volgen, kunnen website-eigenaren een effectieve en gebruiksvriendelijke cookiebanner ontwerpen die hen helpt aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen.

Hier zijn enkele uitstekende voorbeelden van cookiebanners die aan de wet voldoen – zodra ze in overeenstemming met de wet zijn geïmplementeerd.

1. Deze is van The Spectator:
  2. Wanneer u de website van MaxMara’s websitezal deze je begroeten:
  3. Een dienst toevoegen

Deze banner informeert gebruikers naar behoren over het verzamelen van gegevens om hun toestemming te verkrijgen, en geeft informatie over gegevensverwerking met een link naar het privacy- en cookiebeleid, is leesbaar en gemakkelijk te begrijpen en misleidt de gebruiker niet om toestemming te geven.

4. In dit voorbeeld van lastminute.comweerspiegelt het visuele ontwerp de branding van het bedrijf:

Kortom, cookiebanners zijn een belangrijk instrument voor website-eigenaren om de privacyregels na te leven en de privacy van de gebruiker te beschermen.

Door gebruikers duidelijk te informeren over het gebruik van cookies en hun toestemming te verkrijgen, kunnen website-eigenaren boetes en juridische stappen voorkomen. Vergeet niet dat een van de belangrijkste aspecten bij het implementeren van een cookiebanner is ervoor te zorgen dat gebruikers weloverwogen keuzes kunnen maken over het gebruik van cookies.

Wat moet u doen om wettelijk te voldoen?

Om ervoor te zorgen dat uw cookiebanner wettelijk in orde is, zijn er verschillende vereisten waaraan u moet voldoen:

• Vermeld duidelijk de soorten cookies die op uw website worden gebruikt en het doel ervan.
  • Gebruikers de mogelijkheid bieden om toestemming te geven voor het gebruik van cookies, via een opt-in of opt-out mechanisme. Volgens de wetten die op u van toepassing zijn.
  • Zorg ervoor dat uw banner voor cookietoestemming gemakkelijk toegankelijk en zichtbaar is voor gebruikers.
  • Herzie en actualiseer regelmatig uw cookiebeleid om ervoor te zorgen dat het wijzigingen in het gebruik van cookies op uw website of wijzigingen in de privacyregels weerspiegelt.

Dit kan een hele uitdaging zijn om uit te voeren!

Maar maak je geen zorgen! Naleving hoeft niet moeilijk te zijn.

🚀 Met onze Privacy Controls and Cookie Solution kunt u alle aspecten van cookies beheren, in het bijzonder:

• gebruikers eenvoudig informeren via een cookiebanner en een speciale pagina over het cookiebeleid;
  • het verkrijgen en opslaan van toestemming voor cookies;
  • cookies preventief blokkeren voordat toestemming is gegeven; en
  • toestemming bijhouden en toestemmingsinstellingen voor elke gebruiker tot 12 maanden na het laatste sitebezoek opslaan.

Het duurt maar 3 minuten 😎

Maak uw gratis cookie-banner