Clickwrap Overeenkomsten: Top 5 dingen die je moet weten

Voor een aankoop of bij het invullen van een formulier, zijn we allemaal uitgenodigd om te klikken op een knop om akkoord te gaan met Voorwaarden / on landing pages We use Algemene voorwaarden. Deze actie heet clickwrap. Het kan vrij eenvoudig lijken, maar er zijn een paar onderscheidingen te maken en een aantal best practices te volgen, die we in deze post zullen uitleggen 👀 Laten we beginnen!

clickwrap

Wat is clickwrap?

Clickwrap is de methode voor het aangaan van een contract, zoals het akkoord gaan met de Voorwaarden / on landing pages We use Algemene voorwaarden van een website of app, waarbij een Gebruiker actief op een checkbox klikt. Het is meestal vereist aan het einde van een formulier, dat wil zeggen accountregistratie of afrekenen.

Browsewrap vs. clickwrap

Browsewrap en clickwrap Overeenkomsten zijn beide methoden voor iemand om akkoord te gaan met Voorwaarden op een website of app, maar ze hebben een groot verschil.

📌 Browsewrap een Overeenkomst is passief. De Gebruiker wordt ConS akkoord met de Voorwaarden door alleen de website te gebruiken of te bladeren. Typisch ziet het eruit als het volgende informatieve bericht (al dan niet weergegeven aan Gebruikers): “Door deze Site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met de Voorwaarden voor gebruik van de Site”.

Omdat geen goede Kennisgeving of expliciete actie (en dus expliciete ConS) vereist is. Gebruikers worden niet correct of eerlijk geïnformeerd, ConS is alleen impliciet. Het enige feit dat Overeenkomsten beschikbaar zijn op de site (menu, footer) fungeert als een bindende Overeenkomst. Daarom is browsewrap op weg om uitgefaseerd te worden, omdat expliciete ConS nu de norm is.

📌 Clickwrap een Overeenkomst is daarentegen een contract dat je aangaat door ergens op te klikken. Het is actief, wat betekent dat Overeenkomsten nog steeds worden verstrekt in de voettekst of het menu, maar links naar die documenten worden ook gepresenteerd aan de Gebruiker op het moment dat hij / zij wordt gevraagd om akkoord te gaan – meestal door een vakje aan te vinken – met de Voorwaarden / on landing pages We use Algemene voorwaarden.

Doorgaans ziet dit type Overeenkomst eruit als een selectievakje met een label zoals “Ik bevestig dat ik de huidige Voorwaarden / on landing pages we use Algemene voorwaarden heb gelezen en hiermee akkoord ga”.

clickwrap

💡 Clickwrap is duidelijk de voorkeursmethode omdat het een expliciete actie en ConS vereist van Gebruikers

💡 Weet je niet zeker of je een Voorwaarden / on landing pages we use Algemene voorwaarden document nodig hebt?

🚀 Doe deze gratis 1-min quiz om erachter te komen!

Waarom is clickwrap belangrijk?

Om uw website te beschermen, uw aansprakelijkheid te beperken, te voldoen aan Gegevens privacy wetten, heeft u waarschijnlijk een aantal belangrijke juridische documenten zoals Voorwaarden / on landing pages We use Algemene voorwaarden, Privacy en Cookie Policy.

Als deze documenten niet aanwezig zijn, of ze zijn ergens verborgen op uw site, Gebruikers zijn niet op de hoogte van hen of voorzien van een manier om in te stemmen met uw Voorwaarden en daarom is er geen bindende Overeenkomst.

Wanneer Gebruikers niet expliciet akkoord gaan, betekent dit over het algemeen dat regels, clausules, disclaimers, beperkingen van aansprakelijkheid die in het document worden uiteengezet, niet worden gehandhaafd in het geval er iets gebeurt.

Bovendien kan het niet informeren van Gebruikers over uw Voorwaarden ertoe leiden dat uw inhoud illegaal wordt gebruikt of dat uw informatie wordt geschraapt, op uw kosten.

🔍 Je hebt geen Voorwaarden / on landing pages We use Algemene voorwaarden document? Hier zijn 5 redenen waarom je ze nodig hebt.

Waar moet ik ze op mijn site zetten?

Dus, hoe zorg je ervoor dat Gebruikers akkoord gaan met je Voorwaarden?

Het is in uw eigen belang om ervoor te zorgen dat clickwrap Overeenkomsten in de juiste scenario’s en op de juiste manier worden gebruikt (zie sectie hieronder). Ze worden vaak gebruikt in:

• Formulieren (contact, login of accountregistratie); en
  • Afrekenpagina’s.

Hoe u clickwrap Overeenkomsten moet gebruiken

Hier zijn 5 dingen om te volgen als een best practice voor het instellen van een geldige clickwrap methode:

1. Clickwrap moet opvallend zijn

👁️ Of het nu aan het einde van een formulier of een afrekenproces is, clickwrap instellen moet gemakkelijk te zien en te herkennen zijn. Lettergroottes en kleuren moeten Kennisgeving zijn, het volledige scherm moet eenvoudig blijven.

2. Clickwrap moet duidelijke taal gebruiken

🖋️ Duidelijk en ondubbelzinnig zijn betekent dat je precies moet uitleggen met welke documenten Gebruikers akkoord gaan na het klikken, in eenvoudige taal. Het spreekt voor zich: zorg voor een link naar de documenten, hyperlinks moeten blauw en onderstreept zijn.

3. Clickwrap moet een expliciete actie van Gebruikers bevatten

Geen vooraf aangevinkte vakjes! Het vakje vooraf aanvinken ConS een misleidende en oneerlijke methode om Gebruikers akkoord te laten gaan. Gebruikers moeten het vakje actief aanvinken.

Het is gebruikelijk om:

• het vakje verplicht maken om door te gaan (wat betekent dat je niet kunt indienen als je niet akkoord bent gegaan);
  • Gebruikers verplichten om virtueel de documenten te openen alvorens verder te gaan.

4. Hernieuwde Overeenkomst aanvragen na een update

🆕 Dit geldt meestal voor het gebruik van een website, app of Dienst in het algemeen. Het is belangrijk om opnieuw te Accepteren wanneer uw Overeenkomsten worden gewijzigd. Gebruikers moeten hiervan ook op de hoogte worden gesteld (d.w.z. per e-mail).

5. Aparte selectievakjes per document gebruiken

Dit is van toepassing als u meer dan één document gebruikt in uw clickwrap Overeenkomst.

Het is een goede gewoonte om documenten niet op een hoop te gooien, maar om aparte selectievakjes te gebruiken voor elk privacydocument dat u wilt dat Gebruikers erkennen. Op die manier krijgt u afzonderlijke actieve ConS.

👋 Heb je formulieren op je website? Hier is een belangrijke opmerking voor u

Wist u dat uw formulieren op een bepaalde manier moeten worden gedaan om geldig te zijn?
Als dat niet het geval is, kunt u de verzamelde informatie mogelijk niet gebruiken.

👉 Bekijk hier enkele voorbeelden van conforme formulieren