Cookiebanner voor Wix-websites

Cookies zijn kleine stukjes gegevens die worden opgeslagen in de browser van een websitebezoeker. Ze worden meestal gebruikt om bij te houden welke instellingen gebruikers hebben geselecteerd en welke acties ze hebben ondernomen op een site.

In overeenstemming met de cookiewetgeving moet je, als je actief bent in de EU (of mogelijk EU-gebruikers hebt) en cookies gebruikt op je site:

1. beschikken over een cookiebeleid (dit kun je doen door een sectie over de cookies van je site toe te voegen aan je privacybeleid – lees meer over het maken van een privacy- en cookiebeleid voor Wix);
  2. bezoekers bij hun eerste bezoek een cookiebanner laten zien
  3. cookies waarvoor toestemming nodig is (bv. Google Analytics of Adsense) blokkeren voordat er toestemming is gegeven
  4. cookies enkel vrijgeven nadat geïnformeerde toestemming is gegeven.

In de gids Cookies en je Wix-website nodigt Wix je uit om te overwegen een externe tool toe te voegen om bezoekers van je website op de hoogte te stellen van cookies, aangezien hun Cookie Alert App je websitebezoekers alleen waarschuwt voor cookies die in hun browser zijn geplaatst en niet alle vereisten van de cookiewetgeving (zoals de voorafgaande blokkering) aanpakt.

Hoe voeg je de iubenda-cookiebanner toe aan je Wix-website?

Hier komt onze Privacy Controls and Cookie Solution goed van pas: hiermee kun je een volledig aanpasbare cookiebanner weergeven, toestemming voor cookies verzamelen, blokkering vooraf gebruiken en nog veel meer. Het is eenvoudig uit te voeren, snel en gratis tot 25k paginaweergaven per maand.

Om de Privacy Controls and Cookie Solution te installeren moet je de HEAD van je site bewerken, een premiumfunctie van Wix die alleen beschikbaar is in hun betaalde abonnement.

1. Genereer je cookiebanner: Cookiebanner-configurator
  2. Kopieer en plak het resulterende codefragment in de HEAD-tag van je pagina’s als eerste element(lees meer over het insluiten van aangepaste code op Wix) en je bent klaar!
Voorbeeld cookiebanner

Dit is een voorbeeld van een cookiebanner die is gemaakt met onze Privacy Controls and Cookie Solution. Onthoud dat cookiemeldingen slechts een deel van de vereisten zijn: om volledig aan de vereisten te voldoen, moet je ook linken naar een volledig cookiebeleid en cookies blokkeren voorafgaand aan toestemming.

Er zijn maar weinig categorieën cookies die zijn vrijgesteld van het toestemmingsvereiste. Daarom moet je scripts blokkeren totdat je geldige toestemming van de gebruiker hebt.

💡 Vereenvoudig het blokkeren van cookies met automatische blokkering!

Wist je dat er een eenvoudigere optie beschikbaar is voor de voorafgaande blokkering van cookies en trackers? Onze functie voor automatisch blokkeren automatiseert het proces, waardoor je tijd en moeite bespaart.

Als je liever handmatig je scripts tagt die cookies installeren of kunnen installeren, kun je nog steeds de onderstaande gids volgen voor stapsgewijze instructies en praktische voorbeelden. Voor een meer gestroomlijnde aanpak raden we echter aan om de functie voor automatisch blokkeren te overwegen.

👉 Klik hier voor meer informatie over automatisch blokkeren en hoe dit het blokkeren van cookies kan vereenvoudigen

Voorafgaande blokkering gebruiken via handmatig taggen op je Wix-website

Handmatig taggen is de methode van voorafgaande blokkering die we zullen gebruiken voor de tutorial hieronder. Je kunt hier andere methoden bekijken.

Om voorafgaande blokkering in te stellen, moet je een paar kleine wijzigingen aanbrengen in de scripts van je site. Maar het is eenvoudig; volg deze stappen:

1. Identificeer het script/iframe voor aanvullende diensten die op je website draaien (bijv. Twitter-volgknop)
  2. Voeg wat eenvoudige tekst toe aan de HTML-code (we laten je hieronder zien hoe!)
  3. Sla het dan op!

In deze tutorial gaan we een Twitter-volgknop blokkeren.

Weet je niet zeker welke diensten je moet blokkeren? Als je een Cookiebeleid gebruikt dat door iubenda is gegenereerd, dan zijn de diensten die in je Cookiebeleid staan waarschijnlijk de diensten die je nu moet aanpassen.

Klik in je Wix-dashboard op Website bewerken

Selectievakje Vooraf blokkeren - Flow-pagina

Open dan het tabblad Paginacode om het script te vinden dat je moet aanpassen (zoek naar de dienst die je wilt blokkeren, in dit geval is dat de Twitter-volgknop) en klik dan op Code bewerken om de code-editor te openen.

Selectievakje Vooraf blokkeren - Flow-pagina
Nu gaan we het script veranderen. Om dit te doen, brengen we 3 eenvoudige wijzigingen aan:
  • voeg deze klasse toe: _iub_cs_activate aan de scripttags en verander het “type” attribuut van text/javascripttext/plain
  • vervang de src door data-suppressedsrc of suppressedsrc
  • specificeer de categorieën van de scripts/iframes met een speciaal door komma’s gescheiden attribuut data-iub-purposes, bijvoorbeeld data-iub-purposes="2" of data-iub-purposes="2, 3".

Meer over categorieën en doeleinden

Doeleinden zijn je wettelijke redenen voor het verwerken van het specifieke type gebruikersgegevens. Verschillende scripts op je site vallen in verschillende categorieën en dienen verschillende doeleinden. Google Analytics kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor Meting, terwijl de Pinterest-knop kan worden gebruikt voor Ervaring (Doel 3 hieronder). Doeleinden zijn gegroepeerd in 5 categorieën met elk een id (1, 2, 3, 4 en 5):

• Noodzakelijke (id: 1)
  • Basisinteracties en functionaliteiten (id: 2)
  • Verbetering van de ervaring (id: 3)
  • Meting (id: 4)
  • Marketing (id: 5)

Meer gedetailleerde informatie over categorieën en doeleinden, vind je in onze gids hier.

Laten we de Twitter-volgknop als voorbeeld nemen:

Het volgende is nodig 1. 1. Voeg de klasse toe en verander het “type”-attribuut, 2. Vervang het src en 3. Specificeer de categorieën.

En de codestructuur moet er als volgt uitzien:

Selectievakje Vooraf blokkeren - Flow-pagina
<p>Twitter follow button:</p>

<!-- please note type="text/plain" class="_iub_cs_activate" data-suppressedsrc="..." (manual tagging) and data-iub-purposes="3" (per-category consent) -->
<a href="https://twitter.com/iubenda" class="twitter-follow-button" data-show-count="false">Follow @iubenda</a>
  <script async type="text/plain" class="_iub_cs_activate" data-suppressedsrc="https://platform.twitter.com/widgets.js" data-iub-purposes="3" charset="utf-8"></script>
Nu je je wijzigingen hebt aangebracht, druk je op opslaan en je bent klaar.

Weet je niet zeker of je het goed hebt ingesteld? Bekijk het live voorbeeld en de veelgestelde vragen hieronder

Live voorbeeld

Dit is een voorbeeld dat alles laat zien wat we hierboven hebben beschreven. Je kunt deze codepen gebruiken als leidraad om te zien wat er gebeurt voor en na het blokkeren van scripts via handmatig taggen.

(zie het voorbeeld)

Om de functie voor het blokkeren van cookies te demonstreren, hebben we een YouTube-video en een Twitter-volgknop ingesloten:
@iubenda volgen

Beide scripts worden geblokkeerd door handmatige tagging. Omdat zowel de YouTube-videowidget als de Twitter-volgknop deel uitmaken van het doel Ervaring (id 3) hebben we data-iub-purposes="3" toegevoegd aan hun scripts zodat de Privacy Controls and Cookie Solution ze goed kunnen identificeren voor vrijgave.

Klik op de knop Accepteren – of activeer de knop “Ervaring” – om deze scripts vrij te geven (ververs de pagina om terug te keren naar het beginpunt).

Hoe weet ik of ik de voorafgaande blokkering goed heb ingesteld?

Zoals je kunt zien in het voorbeeld van de codepen, worden de scripts van Youtube en Twitter niet geladen als je geen toestemming geeft. (Je kunt deze functie opnieuw testen door deze link(https://codepen.io/iubenda/pen/KKKxmVO/?editors=1000) in incognitomodus in je browser te openen)

Nadat je je werk hebt opgeslagen, open je je website in een incognitomodus en controleer je of de scripts die je hebt geblokkeerd via handmatig taggen, geblokkeerd blijven totdat je toestemming geeft.

Raadpleeg dit artikel hierover als je wilt weten hoe je cookies voorafgaand aan toestemming kunt blokkeren met behulp van andere beschikbare opties. Kijk ook eens naar Google Consent Mode als alternatief voor blokkeren vooraf, Google Tag Manager om het blokkeren van cookies te vereenvoudigen of het IAB Transparency & Consent Framework en hoe je dit inschakelt.

Cookietoestemming voor je Wix-website beheren

Gemakkelijk uit te voeren, snel en gratis tot 25k paginaweergaven per maand

Genereer een cookiebanner