Een eenvoudige gids voor tracking aan de serverzijde

De geleidelijke afschaffing van cookies van derden leidt tot veel veranderingen in de sector.

Marketeers, die voor hun advertenties vertrouwden op cookies van derden, zijn nu op zoek naar andere manieren om hun inkomsten te maximaliseren, terwijl ze toch voldoen aan de privacywetgeving zijn specifieke platformvereisten.

Een van deze methoden is server side tracking.

Maar wat is server-side tracking precies? En hoe werkt het? Waarom is server-side tagging veiliger voor gebruikers?

Lees verder om de antwoorden te kennen!

what is server site tracking

Wat is server side tracking?

Server side tracking is een manier om te vertrouwen op gegevens van de eerste partij, in plaats van derde partij.

De meer gebruikelijke vorm van tracking – client-side tracking – gebruikt cookies en pixeltags om het gedrag van de gebruiker op de website te volgen. Cookies en pixeltags kunnen u ook helpen bij het uitzoeken of een advertentie al dan niet tot de gewenste actie heeft geleid.

Bij server-side tracking is er een directe verbinding tussen advertentietechnologieservers, zoals Facebook en Google, en de server die de site van de adverteerder host.

Dit betekent dat browsers niet meer nodig zijn, aangezien de gegevens rechtstreeks van de site van de adverteerder naar de servers van de technische platforms stromen.

Maar hoe werkt deze directe verbinding precies?

Hoe werkt server side tracking?

Het proces is in principe hetzelfde als dat met cookies, maar er is een tussenpersoon minder.

Als cookies browsers nodig hebben om te werken, want daar zijn ze geïnstalleerd, dan worden browsers en alle problemen die zich kunnen voordoen door tracking aan de serverzijde vermeden.

Deze technologie maakt de informatiestroom van de site van de adverteerder rechtstreeks naar de servers van de technische platforms mogelijk, waarbij dezelfde gegevens worden verstrekt: op welke pagina de gebruiker heeft geklikt, welk product de gebruiker heeft gekocht, enzovoort.

Laten we Google’s Server Side Tagging als voorbeeld nemen.

Google heeft Server Side Tagging geïmplementeerd in zijn Google Tag Manager en Tag Manager 360.

Dankzij deze nieuwe technologie kunnen marketeers tags van derden van hun site verwijderen en in plaats daarvan in een nieuwe servercontainer plaatsen die wordt gehost in hun Google-account. Dus wanneer een klant interactie heeft met een pagina op de website, worden tags van derden rechtstreeks in de servercontainer geladen in plaats van op de site.

Op deze manier hangt de servercontainer niet af van de browser of het apparaat van de gebruiker, maar wordt hij rechtstreeks gecontroleerd door de eigenaar van de website.

Wat zijn de voordelen van server side tracking?

Net als client-side tracking is server-side tracking een goede manier om de conversie van uw advertenties bij te houden.

⚠️ HHet gebruik van server side tracking betekent echter niet dat je cookies helemaal moet afschaffen.

Deze technologie is vooral bedoeld voor advertenties, dus u zult waarschijnlijk nog steeds cookiescripts gebruiken op uw website. U kunt bijvoorbeeld cookies gebruiken voor de functionaliteit van uw website, zoals het tonen van video’s of het afhandelen van betalingen.

Enkele van de voordelen zijn:

• het is betrouwbaar, omdat het meestal gegevens van de eerste partij zijn;
  • het geeft u meer controle over de gegevens die u verzamelt en de overdracht ervan, omdat u degene bent die de derden selecteert;
  • het is meer privacy-vriendelijker, omdat er minder derden bij betrokken zijn;
  • het omzeilt de beperkingen van browsers en advertentieblokkers;
  • het maakt uw website sneller, omdat er minder scripts te laden zijn.

Als u nog bezig bent een manier te vinden om de cookieloze toekomst, server side tracking zou een optie kunnen zijn om te overwegen.

Maar vergeet niet dat tracking niet alleen voor advertenties gebeurt.

er zijn vele andere trackers die op uw website kunnen worden geïnstalleerd, en die u goed moet beheren.

Weet u niet zeker wat uw website volgt?

Gebruik onze Site Scanner en ontvang uw rapport op maat!

Probeer het nu, het is gratis

of Lees hier meer over de Site Scanner