Maak deze 5 fouten niet bij het verzamelen van toestemming voor cookies

Gebruik je cookies op je site? Je moet een cookiebanner weergeven om toestemming van de gebruiker te verzamelen. Hier zijn 5 veelvoorkomende fouten die je moet vermijden.

cookie toestemming fouten

Fout #1: Je banner heeft geen expliciete “Weigering” optie ❌

Waarom is dit verkeerd? Vrijwel alle Europese gegevensbeschermingsautoriteiten stellen dat er een duidelijke mogelijkheid moet zijn om toestemming te weigeren of te weigeren, die net zo zichtbaar moet zijn als de “Accepteren” optie.

✅ Hoe op te lossen

Zorg ervoor dat je een “Weigeren” knop aan je banner toevoegt om je gebruikers de mogelijkheid te geven cookies te weigeren. Als je de Privacy Controls en Cookie Solution van iubenda gebruikt, is dit vrij eenvoudig, omdat deze instelling standaard is ingeschakeld!

Fout #2: Je cookiemelding is beschikbaar in slechts één taal ❌

Waarom is dit verkeerd? Dit is een vergissing wanneer je website in meer dan één taal beschikbaar is. Je moet ervoor zorgen dat je gebruikers je banner goed begrijpen .

💡 De inhoud van de banner verschilt ook afhankelijk van de regio van de gebruikers. Californië heeft bijvoorbeeld zijn eigen wet inzake gegevensbescherming, de CPRA (CCPA-amendement) genaamd, die het vermelden van specifieke informatievereist.

✅ Hoe op te lossen

Een Consent Management Platform (CMP) zoals iubenda kan je daarbij helpen. Je kunt de gewenste talen vooraf selecteren en de software toont automatisch een cookiebanner die voldoet aan de toepasselijke wetgeving in de juiste taal of talen, afhankelijk van de geolocatie van de gebruiker.

Fout #3: Je hebt de banner, maar je blokkeert geen cookiescripts ❌

Waarom is dit verkeerd? Volgens de wet op cookies mag er geen enkele cookie in de browser van de gebruiker worden geplaatst zonder diens toestemming. Dit betekent dat scripts van bijvoorbeeld een Facebook Like-knop niet kunnen worden uitgevoerd.

✅ Hoe op te lossen

Aangezien dit nogal technisch is, is de beste manier om dit aan te pakken, nogmaals, met een speciale tool die dit automatisch kan doen.

Fout #4: Je slaat de cookie-toestemmingsvoorkeuren van de gebruiker niet op ❌

Waarom is dit verkeerd? Toestemming verzamelen is één ding. Het bijhouden van toestemming en voorkeuren is een andere. De overgrote meerderheid van de gegevensbeschermingsautoriteiten in de EU heeft deze vereiste benadrukt (die voortvloeit uit de AVG).

✅ Hoe op te lossen

Net als het vorige punt, is dit absoluut lastig te implementeren. De iubenda CMP heeft een specifieke tool genaamd Logbestand Cookie- en Toestemmingsvoorkeuren waarin bewijzen van de toestemmingsvoorkeuren van gebruikers worden opgeslagen. Je kunt de informatie op elk moment opvragen via een speciaal dashboard.

Fout #5: Je documentatie is niet up-to-date ❌

Waarom is dit verkeerd? Je kunt bijvoorbeeld zijn vergeten om in je beleid een nieuwe technologie te vermelden die nu actief is op je site en cookies installeert op de apparaten van gebruikers.

Echter moet je gebruikers hierover informeren in je cookiebeleid, dat waarschijnlijk is gelinkt in je cookiebanner. Je document is dus onvolledig.

✅ Hoe op te lossen

Met de Privacy- en Cookiebeleid-Generatorvan iubenda zijn documenten interactief en kunnen ze op elk moment worden bijgewerkt. Voeg de in het beleid vermelde en op je website gebruikte diensten toe, verwijder ze en bewerk ze.

Vermijd of los alle bovenstaande fouten op met iubenda’s alles-in-één platform

Genereer nu een cookiebanner